Koelcapaciteit berekenen

Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in kW of BTU. Hoeveel BTU je per m3 nodig hebt en waar je rekening mee moet houden, leggen we je hier uit!

Hoeveel BTU jij nodig hebt voor jouw situatie hangt af van een aantal factoren. Zo maakt de ligging van de ruimte in het huis (staat de zon de gehele dag op een plat dak?) een verschil, hoeveel buitenmuren heeft de ruimte?. Verder speelt de isolatie van de ruimte mee. Wij noemen bij de meeste van onze airconditioners een aantal kubieke meter waarvoor de airco geschikt is, echter gaat dit richtgetal uit van ideale omstandigheden. Gebruik daarom onderstaande 2 stappen om te kijken hoeveel BTU jij waarschijnlijk nodig hebt.

Hoe weet je bij het kiezen van een airco hoeveel BTU je nodig hebt per m3?
Voor een gemiddeld huis in Nederland geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is gelijk aan 100 tot 135 BTU per m3. Echter spelen er dus een aantal factoren mee. Bepaal aan de hand van de onderstaande classificering in welke isolatieklasse jouw te koelen ruimte valt.

Klasse I Zeer goed geïsoleerd: weinig ramen en geen buitenmuren aan de zon-zijde of plat dak.
Klasse II Goed geïsoleerd: Dus niet veel ramen, weinig buitenmuren met de zon erop, geen plat dak.
Klasse III Gemiddeld geïsoleerd: Enkele ramen, een enkele buitenmuur, gedeeltelijk de zon.
Klasse IV Matige isolatie: relatief veel ramen, buitenmuren met al dan niet aardig wat zon. Plat dak.
Klasse V Slecht geïsoleerd: Vrijstaand, veel ramen, onder een (plat) dak. Veel zon.
Klasse VI Zeer slecht geïsoleerd: Een aangebouwde serre met veel glas. Continue in de zon enz.

Hoe groot is de te koelen ruimte? De inhoud in m3.

Naast de isolatieklasse is het belangrijk te bepalen hoe groot de ruimte is. Aan de hand van deze twee gegevens zoek je in het onderstaand schema makkelijk op hoeveel BTU je nodig hebt. BTU of eigenlijk Btu/u raakt een beetje verouderd om koelvermogen aan te geven, we gebruiken hier tegenwoordig doorgaans Watt of kW voor. Hoeveel kW heb je nodig om je ruimte goed te koelen? De inhoud van de ruimte bereken je met de volgende formule: oppervlakte (m2) * hoogte (m) = inhoud in m3.

koelcapaciteit airco berekenen

Bekijk aan de hand jouw isolatieklasse en de inhoud van de betreffende het benodigde koelvermogen. Als je weet hoeveel je nodig hebt, kan je makkelijk een airconditioner kiezen die bij jou past. Uiteraard kan je ook altijd contact met ons opnemen als je meer advies nodig hebt.

Hoeveel BTU is 1 kW?
Het koelvermogen van een airco wordt doorgaans uitgedrukt in BTU (BTU/u) of in Watt. De relatie tussen BTU/u en Watt is de volgende: 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3,410 BTU/u. Bij de airconditioner’s die wij verkopen worden doorgaans beide vermeld, dus hoef je niets om te rekenen.

Let op. U kunt ons niet verantwoordelijk houden voor het gekozen koel/verwarmvermogen.

© 2024 GoedkopeAirconditioning.com